Slovenščina

Luzanjska hronika - naslovna - latinicaLužanjska kronika je resnična zgodba o navadnem srbskem vojaku v vihri vojn za osvoboditev Srbije izpod turške okupacije in avstro-ogrske agresije med letoma 1912 in 1918. Glavni junak romana se z navdušenjem odzove klicu domovine, sodeluje v prvi in drugi balkanski vojni, prvi svetovni vojni, nato pa kot izvidnik pri preboju solunske fronte pade v avstrijsko ujetništvo.
Po osmih letih bojevanja in ujetništva se iz avstro-ogrskega taborišča vrne v rojstno vas, na svojo izropano domačijo. Sledijo leta borbe za golo preživetje. Od nekoč bogate domačije ni ostalo skoraj nič. Ponosen potomec slavnih prednikov vztraja v borbi za ohranitev družinske tradicije in ognjišča.

»Črne slutnje in solzne oči ne morejo prikriti globokega razočaranja. Kaj vse je doživel v svojem burnem življenju. Vsega je bilo, dobrega in slabega. Če bi lahko svoje življenje stehtal na tehtnici, bi prevladala grenkoba. Usoda ga je na začetku božala, pozneje šibala kot nemaren kmet vola. Kljub vsem težavam ga življenje ni zlomilo. V zrelih letih, kljub bolezni in stiski, ostane stari ponosen bojevnik.«

Skozi zanimivo zgodbo, polno zgodovinskih podatkov, roman osvetljuje usode navadnih ljudi, vojakov, ki so se žrtvovali za višje ideale, nato pa so po koncu vojne doživeli grenko razočaranje in bili potisnjeni na rob družbe, pozabljeni od države in zgodovine.

Ob stoti obletnici konca velike vojne je roman spomenik navadnim vojakom, osvoboditeljem, njihovi odločnosti, požrtvovalnosti, brez katerih nas danes ne bi bilo. A hkrati je to družinska kronika 200 let stare družine, ki se je naselila v Lužanjcih, na obronkih Cera, v obdobju vstaje proti turkom in je tam obstala do današnjih dni.

V knjigarnah „Mladinske knjige“, ali na: http://buca.si/index.php?nav1=knjigarna&nav2=izdelek&id=6438

Advertisements