О роману

Korica 1


Формат: 17×25, тежина: 950 грама
Број страна: 520 (са тридесет страна
архивских фотографија, портрета и мапа)
Писмо: ћирилица
Повез: тврди, шивени
Издавач: Геополитика, Београд, 2018
ISBN: 978-86-87871-09-0


ОДЛОМАК ИЗ РОМАНА
(првих четрдесет страна)


„Лужањска хроника“ је покушај да се отргну од заборава многе приче из детињства, успомене на Луг и Лужањце где је већина данашњих Петровића, Ђурђијиних потомака, направила прве кораке. Данашњи начин живота – савремене технологије, индустријализација, претерани захват човека у природну околину и склоност новотаријама без обзира на њихову вредност – допринео је да се прошла времена, обичаји и догађаји све брже заборављају.
Књига није жал за прошлим временима, она је покушај да се кроз породичну хронику забележи историјат породице и Луга мог завичаја, да се лепе успомене, традиција и обичаји отму од заборава и сачувају за будућа покољења.
Књигу посвећујем свим Ђурђијиним потомцима и свом драгом деди Пантелији. Одрастали смо уз приче о његовом тешком животу, ратним подвизима, голготи у Великом рату и о забораву. Требало је да прође сто година од завршетка Великог рата да се смогне снаге да се том скромном а великом човеку посвети више пажње, да се осветли његов лик, страдања и патње у име правде, истине и патриотизма. Пантелија је само један од многих учесника ослободилачких ратова 1912-1918 који су са одушевљењем кренули у рат за ослобођење испод туђег јарма, дали све што су могли дати: младост, идеале, здравље и животе за своју отаџбину и за свој народ, да би потом били врло брзо заборављени и одбачени на маргину живота у новој држави.
Предајем вам у читање „Лужањску хронику“ са жељом да нова поколења погледају у властиту прошлост пре него крену у светлу будућност, имајући на уму стару мудрост „без прошлости нема будућности“, која је данас актуелнија више него икад.

Зоран В. Петровић, аутор романа

 

Advertisements