O romanu

Korice latinica


Format: 17×25, težina 900 grama
Broj strana: 480 (sa trideset strana
arhivskih fotografija, portreta i mapa)
Pismo: latinica
Povez: tvrdi, šiveni
Izdavač: Geopolitika, Beograd, 2018
ISBN: 978-86-87871-08-3


ODLOMAK IZ ROMANA
(prvih četrdeset strana)


„Lužanjska hronika“ je pokušaj da se otrgnu od zaborava mnoge priče iz detinjstva, uspomene na Lug i Lužanjce gde je većina današnjih Petrovića, Đurđijinih potomaka, napravila prve korake. Današnji način života – savremene tehnologije, industrijalizacija, preterani zahvat čoveka u prirodnu okolinu i sklonost novotarijama bez obzira na njihovu vrednost – doprineo je da se prošla vremena, običaji i događaji sve brže zaboravljaju.
Knjiga nije žal za prošlim vremenima, ona je pokušaj da se kroz porodičnu hroniku zabeleži istorijat porodice i Luga mog zavičaja, da se lepe uspomene, tradicija i običaji otmu od zaborava i sačuvaju za buduća pokoljenja.
Knjigu posvećujem svim Đurđijinim potomcima i svom dragom dedi Panteliji. Odrastali smo uz priče o njegovom teškom životu, ratnim podvizima, golgoti u Velikom ratu i o zaboravu. Trebalo je da prođe sto godina od završetka Velikog rata da se smogne snage da se tom skromnom a velikom čoveku posveti više pažnje, da se osvetli njegov lik, stradanja i patnje u ime pravde, istine i patriotizma. Pantelija je samo jedan od mnogih učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918 koji su sa oduševljenjem krenuli u rat za oslobođenje ispod tuđeg jarma, dali sve što su mogli dati: mladost, ideale, zdravlje i živote za svoju otadžbinu i za svoj narod, da bi potom bili vrlo brzo zaboravljeni i odbačeni na marginu života u novoj državi.
Predajem vam u čitanje „Lužanjsku hroniku“ sa željom da nova pokolenja pogledaju u vlastitu prošlost pre nego krenu u svetlu budućnost, imajući na umu staru mudrost „bez prošlosti nema budućnosti“, koja je danas aktuelnija više nego ikad.

Zoran V. Petrović, autor romana

Advertisements